18 december 2007

Super Mario Galaxy

Inga fler RPG:er före jul. Fixade antagligen datasäktentan idag, grafteorin på torsdag, sen stänger jag hjärnkontoret - och bloggen - till efter jul.

När LOLektivet fick sin fjärde hyresgäst kom vi gamlingar på den fina idén att fortsätta betala samma hyra och lägga Håkans bidrag i en diskad konservburk i servergarderoben och sätta på en tejpbit med texten 'LOL' på på den. (Faktiskt korrekt Svenska. Eller?) Pengarna i LOL-burken ska enbart gå till LOL-iga saker, till exempel Super Mario Galaxy.

Förtjänar spelet alla de sanlösa hyllningar det har fått överallt? Mitt svar: ja, så gott som. Låt er inte bländas FÖR mycket av trogna Nintendofans som vill påstå att SMG är Jesus reinkarnerad. Vad det är är:
  • Det bästa som kunde hända Wii-konsollen
  • Ett nytt grepp på plattformsgenren
  • Det bästa plattformsspelet jag har spelat på mycket, mycket länge
  • Ett lika bra spel som SMB3, SMW eller SM64
Den sista punkten är nog den starkaste; SMG för med sig samma glädjekänslor över innovation och nytänkande bandesign som de tidigare Mariolegenderna, och lika många överraskningar. Och efter att ha spelat Paper Mario till GameCube är det riktigt uppfriskande att sjunka ner i ett spel som har så många svåra utmaningar utan att bli frustrerande i längden. Visst blir man heligt och innerligt förbannad när man gör ett minimalt snedsteg i "Dusty Dunes" efter att under 18 minuter ha samlat 99 av 100 lila mynt och obönhörligen sugs ner i kvicksanden för umptielfte gången och får börja om från början igen. Men det går snart över och man är åter taggad till att göra ett nytt försök. Och efter umptitrettonde gången går det. Den känslan är klassisk. Den fångades i kommersiellt format i TV-spelens urtid och är än idag en sällsynt juvel som inte all processorkraft och 3D-ända-upp-i-röven-grafik i världen kan köpa. Den kräver geni för att uppenbara sig.


Ett stort tack till "Yahtzee" för inspiration till bloggskrivande och uppmuntran mitt i överjävligt tentapluggande genom hans otroligt roliga videokolumn Zero Punctuation. Ett måste för alla som gillar spel och humor.

Etiketter: ,