26 oktober 2007

Forskningsstudie

Jag har haft tinnitus i mer än sex år, men för nästan ett år sedan nu blev det helt plötsligt värre igen, och jag började ta tag i projektet att söka vård. Nu (ca 10 månader senare) har jag äntligen bänt mig in i den allmänna sjukvården. Via den privata, by the way, tog det cirka en vecka att få komma till en specialiserad sjukgymnast. Men det är en annan historia.

I samband med mitt intåg i vårdapparaten blev jag erbjuden att delta i en forskningsstudie om tinnitus. Givetvis, varför inte? Jag skulle slumpas in i en av tre grupper, som skulle få tre olika behandlingar; enskild samtalsterapi, gruppterapi och TRT = Tinnitus Retraining Therapy. Jag hamnade, precis som jag hade hoppats, i den tredje gruppen. I enlighet med den ganska nya behandlingsmetoden TRT ska jag nu gå runt i 18 månader med en brusgenerator bakom varje öra, minst 8 timmar om dagen och helst mer. Hittills är det inte så störande som det låter, kanske aningen krångligare än att ha glasögon. Hyfsat diskreta är de också. Volymen på bruset ska ligga på samma nivå som själva tinnitusljudet. Teorin bakom TRT och varför det väntas fungera är ganska involverad, och har att göra med hur hjärnan tolkar signaler från hörselnerverna och hur dessa signaler fixas och pillas med av hjärnan och varandra innan man faktiskt hör något ljud.

Det ska ta typ 10 månader innan man kan vänta sig någon effekt. Jag väntar hoppfullt. Det känns i alla fall skönt att göra nånting med det hela i stället för att vara ett offer.

Etiketter: